Hej Gert
Jeg tror ikke, om det er noget, der er lavet større undersøgelser af, men jeg har dog fundet lidt.
Generelt bør nævnes, at der er flere faktorer, der har indflydelse på dannelsen af HMF, deriblandt pH-niveauet i den pågældende honning. I en uopvarmet honning, der opbevares ved 12-14 °C kan forventes en årlig stigning i HMF på 3 mg/kg for lusehonning og 5-6 mg/kg for blomsterhonning.
Forsøg har vist, at den tid, det tager, før niveauet af HMF når op på 30 mg/kg, afhænger af temperaturen på følgende måde:
Temp. °C Tid
10 25 – 30 år
20 600 – 800 dage
30 150 – 250 dage
40 20 – 50 dage
50 4,5 – 9,0 dage
60 1 – 2,5 dage
70 5 – 15 timer
80 30 – 40 minutter
Ifølge Honningbekendtgørelsen må HMF ikke overstige 40 mg/kg, mens HMF skal være under 15 mg/kg, for at honningen kan opnå Danmarks Biavlerforenings kvalitetsmærke.
Jeg håber, du kan bruge mit svar.
Venlig hilsen Camilla Schabert
Konsulent, Danmarks Biavlerforening