Ole Kilpinen

Forum-svar oprettet

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 7 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #706 Score: 2
    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Endnu et svar til Flemmings indlæg

    This post has received 2 votes up.
    #1223 Score: 1
    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Ja, når bien kryber, forlader miderne også den brugte yngelcelle.

    Den gamle mide vil kravle over på en voksen bi (helst en ung bi som kan føre hende til nye yngelceller), som den sidder på i nogle dage, måske en lille uges tid. Man ved ikke rigtig hvor meget de har brug for denne pause, mellem æglægningerne. I laboratoriet kan man godt få den gamle mide til at lægge æg igen hvis man anbringer hende i en ny yngelcelle, men ude i bistadet vil der som regel gå nogle dage. Hvis æglægningen forceres er der måske en tendens til at mideynglen ikke er så levedygtig.

    På samme måde har man i laboratoriet vist at en hunmide kan gennemføre op til 7 æglægningsrunder, men i praksis er det nok ikke mere end 2-3 bilarver/pupper, hun kan nå at parasitere.

    This post has received 1 vote up.
    #2910 Score: 1
    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Hej Jørgen

    Biavlerforum henter oplysninger om e-mail adresser fra DBFs medlemskartotek, så hvis du har opgivet den på “Min side” er det også den adresse som biavlerforum sender til. Der kan dog godt gå op til en dag før den er opdateret hvis du ændrer dine oplysninger.

    Var det svar på dit spørgsmål?

    This post has received 1 vote up.
    #4554 Score: 1
    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Hej Janni

    I forbindelse med at vi lavede Danmarks Biavlerforenings undervisningsmateriale for et par år siden lavede vi også oversigter med årets gang i byen og på landet. Jeg vedhæfter dem her. Måske kan de bruges.

    Mvh Ole

    This post has received 1 vote up.
    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    #4642 Score: 1
    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Hvor hurtigt en honning krystalliserer, afhænger primært af indholdet af glukose og fruktose. Jo mere glukose, jo hurtigere krystalliserer honningen. Forårshonninger indeholder typisk en overvægt af glukose og er derfor svær at holde flydende.

    Men der er også andre ting der spiller ind.

    Honning krystalliserer hurtigere i små beholdere. Pollen eller urenheder i honningen får den også til at krystallisere hurtigere. Så hvis du vil lave honning der holder sig flydende længe, er det en fordel at slynge den frem for presning (giver mere pollen), eller at bruge en meget fin si.

    Vandindholdet har også betydning og ja, så er temperaturen også vigtig. Som Kenneth skriver at det en god ide at fryse honningen. Det stopper ikke krystalliseringen, men forsinker den.

    Der hvor du er nu vil det bedste altså være at fryse den i store beholdere og så tage den op løbende og fylde på mindre glas.

    Vi er ved at undersøge om vi kan måle os frem til hvor hurtigt honningen krystalliserer ud fra indholdet af glukose. Hvis du, eller andre har honning stående som de for nyligt har høstet og som de mener kan holde sig flydende noget tid, må de gerne sende en prøve til os. Send mig evt en mail på olek@biavl.dk.

    HMF dannes rigtig nok ved opbevaring og specielt ved opvarmning. Honning opbevares naturligvis bedst køligt, men ved normal opbevaring er det ikke HMF som er det første problem der opstår hvis det står for varmt. Der er større risiko for at honningen skiller og går i gæring. HMF er et større problem hvis man opvarmer honningen. Der er en grænse for hvor meget HMF der må være i honningen, men det er ikke skadeligt for mennesker, blot et tegn på lavere kvalitet.

    This post has received 1 vote up.
    #5750 Score: 1
    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Hej Maria

    I princippet er der ikke forskel på rørsukker og vores almindelige sukker der laves på sukkerroer. Rørsukker laves bare på sukkerrør. Men som for almindeligt sukker skal du ikke bruge de mørke uraffinerede typer. De indeholder for mange “urenheder” som gør at bierne kan have svært ved at holde på afføringen hen over vinteren. Så hvis du kan finde lyst, raffineret økologisk rørsukker, fungerer det fint. En del materielforhandlere sælger det også.

    This post has received 1 vote up.
Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 7 i alt)